top of page

10 tips til hverdagslykke


Henriette Sundfjord

10 tips til hverdagslykke

Har du en kjedelig hverdag syns du? Skulle du ønske at arbeidsdagen hadde mer å by på enn rutineoppgaver og samme type skravlingen i lunsjen; om fotballkampen mellom Tottenham og Liverpool og gårsdagens Farmen-episode?

Her er 10 tips for å kjenne på hverdagslykken, og kanskje du ender opp med å føle at hverdagen er både lett og gøy!?

1) Start dagen med et smil. Når du våkner, og før du slår av eller slumrer på vekkerklokken; smil! Der og da kjennes det kanskje unaturlig, men du sender ut gode tanker til resten av kroppen og du vil føle deg bra når du står opp. Fortsett å smile til du har kommet inn på badet og putter tannkosten i munnen.

2) Finn en ting som gjør at du gleder deg til å komme igang med dagen. Enten det er en sjokoladebit som ligger og venter på deg ved siden av tannkosten (spis den gjerne før du pusser tenna), eller om det er den nye skjorten som du skal ha på deg. Legg frem denne tingen før du legger deg om kvelden, slik at dette kanskje er det som gjør at du syns det er ekstra lett å smile når du våkner neste dag.

3) Planlegg middagene for 1 uke av gangen, eller minimum 5 av dagene. På den måten slipper du å ha tanken på middag komme snikende til deg i hverdagen din. For mange av oss forbinder middagsplanleggingen med stress. Om du klarer å planlegge middagen for alle ukedagene på søndagen, så kan jeg garantere deg at du vil kjenne at skuldrene senker seg et hakk i hverdagen. Få gjerne din ektefelle/samboer til å handle inn matvarene, dersom det er du som skal lage middagen - så har du enda en mindre ting å tenke på!

4) Gjør rutine-arbeidet ditt til en lek. Har du en rutine-jobb og kjenner at du har lyst på litt endring - så lag deg selv litt utfordringer! Let etter måter å effektivisere arbeidet ditt på, eller fordyp deg inn i bedriftens historie og se om du oppdager noe du ikke visste om bedriften fra før. Vit at du er heldig som sitter på den jobben du har nå, og når du oppdager de driftige menneskene som står bak maskineriet som gjør at du har den jobben du har - så vil det kanskje gå opp for deg at det ikke er en selvfølge at du har akkurat den stillingen?

5) Spis jevnt gjennom hele dagen for å unngå blodsukkerfall. Ja, dette har du hørt før men det er fordi det er ren fakta. Sørg for å ha mellom-måltid i skuffen din, eller i lommen. Enten det er en banan, nøtter, tomater eller en liten mellombar. Min erfaring i tiden min som stillesittende kontor-medarbeider er at jeg unngår nedturen etter lunsj hvis jeg spiser jevnt gjennom hele dagen. En god frokost, mellom-måltid, deretter en deilig lunsj, mellom-måltid og gjerne noe ekstra 1 time før jeg skal hjem. For mange er hjemturen lang, og henting av barn eller handling inngår i denne turen. Så da er det en stor fordel å kjenne at du er passe mett i magen. Middagen er som oftest ikke klar før 1-2 timer etter man er ferdig på jobb.

6) Tren! Trening gjør så godt for både kropp og sinn. Og selv om du ikke er noen trenings-entusiast så er det ikke mer enn et par joggeturer eller noen raske gåturer i uken som gjør susen for at du skal kjenne på mer overskudd i hverdagen. Og med overskudd kommer glede og energi - og du vil raskere kunne kjenne på hverdagslykken. Her kan du lese litt om min trenings-reise.

7) Finn ut hva som gjør deg glad. Er det å være med venner og nyte god mat en kveld? Er det å ta med familien på hytta? Er det å nyte fullstendig ro mens du leser en god bok? Sett av tid til deg selv minst 1 gang i uken, og gjør den tingen som gjør deg glad. Dette er definitivt med på å øke lykke-nivået, og senke stresset.

8) Gjør noe annet enn det du pleier i lunsjen. Pleier du å sitte foran pc-en og surfe på VG-nett eller lignende, så reis deg heller opp denne lunsjtiden og gå en tur. Riktignok etter at du har fått i deg litt mat. Det vanlige er en halvtimes lunsj, og flertallet av oss klarer å få i oss maten på 15 minutter. Kaffien kan vi innta etterpå.

9) Utfordre deg selv! Det er forsket på mye, og en av de tingene som forskerne har konkludert er at hvis du utfordrer deg selv til å prøve ut nye ting - vil du utvikle deg personlig også. Du vil oppleve økt kreativitet og klare å se løsninger på ting du ikke gjorde før. Man blir mindre ensidig, og åpner sinnet og hjernen sin til å kunne se verden fra andre vinkler. Utrolig, men sant! Så har du alltid drømt om å klatre, eller hoppe fra 10-meteren - så er det ingen grunn til å nøle.

10) Sist men ikke minst: Slutt å strebe og stress mindre. Hverdagslykke vil komme naturlig til den som klarer å senke skuldrene, nyte arbeidsdagen og kose seg med arbeidsoppgavene. Gi av deg selv, men ikke kjør deg tom. Kjenn at du har nok å gå på gjennom hele dagen. Etter arbeid er det familien som trenger energien din, så sørg for at du har noe igjen til dem også. Og selvfølgelig er et lykkelig menneske en som klarer å sette av tid til seg selv også. Du er ditt viktigste verktøy.

 

Hva gjør du for å finne hverdagslykken?

Comments


bottom of page